Ta sig runt

Ta sig runt

Till och från Stuttgarts flygplats

Flygplatsen ligger ca 30 km söder om Stuttgart och är omtalad på grund av sin enda landningsbana. Härifrån tar du buss eller snabbtåg in till centrum och resan tar ca 30 minuter. Det är S-bahn som trafikerar sträckan och du ska välja linje S2 eller S3 för att ta dig in eller ut. På flygtransfer.nu hittar du billiga transfer till och från flygplatsen.

Boka hyrbil

Om du hyr en bil på flygplatsen eller inne i staden, har du chans att upptäcka mycket mer av omgivningarna som är väl värda att se. I och runt Stuttgart finns ett välfungerande vägnät för biltrafiken och det går flera autobahn-sträckor i alla riktningar. Själva Stuttgart ligger vid Autobahn 8 som börjar i Karlsruhe och slutar i München.

Det förekommer många vägtunnlar längs Stuttgart och orterna runt omkring. Det beror på att distriktet ligger i ett bergsområde.

På flygplatsen finns de vanligaste och största biluthyrningsfirmorna som Hertz, Avis, Sixt, Budget eller Europcar m.fl. De finns att hitta på Terminal 3 på nivå 3.

Inne i staden finner du flera biluthyrningsföretag vid Stuttgart Hauptbahnhof eller vid Stuttgart Center som ligger mellan Börsenplatz och Centralstationen. Även vid Alexanderstrasse hittar du Budget och Avis.

Vi rekommenderar Biluthyrning.com för att jämföra priser på hyrbilar. Läs gärna deras guide till att hyra bil i Stuttgart.

Kollektivtrafiken

För att ta dig runt i Stuttgart, är det enklaste sättet att använda det relativt nyligen utbyggda spårvagnsnätet som även går under jord. Numera finns inte de gamla spårvagnarna kvar utan har ersatts med ett nytt system Det kallas för Stuttgart Stadtbahn och man brukar tala om det som en sorts tunnelbana eftersom stationerna är märkta med ett ”U” (tyskans unabhängig som står för självständig). På tyska heter tunnelbana också u-bahn. Hela kollektivtrafiken sköts av SSB (Stuttgart Strassenbahn). Du kan välja mellan ett dygnskort, 3-dygnskort, veckokort eller månadskort.

  • En enkelbiljett kostar 26 kronor.
  • 1 dygnsbiljett för zon 1-2 kostar ca 7 euro.
  • 3-dygnsbiljett kostar 13,50 euro.
  • Veckokort för 1 zon kostar 22 euro. Priserna ökar för varje zon.

Tänk på att pensionärer över 60 år, studenter och rörelsehindrade har rabatt.

Valet är fritt att köpa biljetterna online via SSB eller i automater på stationerna samt i kassan. Det går också bra att betala direkt på stadsbussarna.

Vill du göra något utöver det vanliga kan du även testa bergbanan som finns i Heslach.

Förutom innerstadstrafiken, har man de tyska pendeltågen i S-Bahn som använder samma järnvägsnät som Deutsche Bahn.

Taxi i Stuttgart

En taxiresa inom staden brukar generellt inte vara så dyrt. Taxametern börjar vid ca 3 euro och 1 km inom Stuttgart brukar gå på lite över 5 euro. Taxi Auto Zentrale och LTS Stuttgart taxi service är två bolag som är vanliga.

Utforska Stuttgart från bussen

För turister i Stuttgart erbjuds en sightseeingtur med någon av stadens hop-on/hop-off bussar. Biljetten kostar ca 15 euro per person och den gäller i 24 timmar. Du kan också köpa StuttCard. Bussarna gör stopp på 9 ställen och du kan få den guidade åkturen på 10 olika språk med en audioguide. Stanna kvar på bussen eller hoppa av när du vill och upptäck Stuttgart i din egen takt.

För dig som är handikappad ges en rabatt på upp till 80%. Har du en assistent med dig, reser han eller hon gratis.

StuttCard

Med StuttCard har du inte bara tillgång till turistbussarna. Du får även förmåner vid entréer till 46 attraktioner i staden och gratis drinkar i vissa restauranger. Kortet innebär också rabatt i vissa butiker och du kan gå på biografer till ett billigare pris. StuttCard kan köpas för 24 h, 48 h eller 72 timmar.

Med cykel eller till fots

Det finns ingen cykeluthyrning med stationer som erbjuds i många andra europeiska städer, men du kan hyra en cykel via vissa hotell om du är gäst där.

Stuttgart är annars en stad som är lätt att upptäcka till fots. Promenera till Neue Schloss mitt i staden och se palatset som ägdes av kungarna på monarkins tid. Eller ta en tur på Königstrasse som är Stuttgarts shoppinggata. När du blir trött är det bara att hoppa på en buss eller ta tunnelbanan/spårvagnsnätet.