Bra att veta

Bra att veta

Kollektivtrafiken på natten

I Stuttgart kan det vara lite knepigt att ta sig fram efter midnatt. Bussarna och tunnelbanan slutar i regel gå vid 01-tiden och då gäller det istället att hitta en taxi eller använda apostlahästarna, dvs gå till fots. Vissa nattbussar existerar men inte tillräckligt för att ersätta tunnelbanans 15 linjer.

Miljözoner

Stuttgart har sedan en längre tid tampats med höga kväveoxidhalter i innerstaden. En av anledningarna är att staden har Tysklands största bilindustri. Staden har också kallats för landets smutsigaste, trots de vackra omgivningarna.

Det vill man nu förbättra genom att nyligen ha infört ett förbud mot dieselbilar. Förbudet gäller de bilar som hamnar under utsläppsnorm Euro 6. Flera andra städer i Europa har begärt samma förbud.

Stuttgart tillhör en av de städer som redan införskaffat miljözoner för alla bilar i innerstaden. Det gäller också för utländska fordon. För att kunna köra eller parkera där, måste du ha en miljödekal som kan köpas i Sverige på DEKRA, online eller på tyska TÜV, alternativt bilverkstäder. I Stuttgart får du bara köra med gul eller grön dekal. Dekalen heter ”Feinstabplakette” och fästs på rutan. Det ska vara ett bevis på att din bil inte släpper ut för mycket gifter. Dekalen kommer i 3 färgvarianter som anger vilken typ av utsläpp din bil orsakar. Gå in på DEKRA:s hemsida för mer information om varje dekal.

Miljödekalen kostar ca 30 euro om bilen är registrerad i Tyskland och ägare till EU-registrerade fordon utanför landet, betalar ca 40 euros.

Klimat

Vädret i Stuttgart är ofta milt och inte för varmt på sommaren. Det är vanligt att det är fuktigt på vintern och på grund av bergskedjan Svabiska alperna som finns runt omkring, händer det att staden får liggande snö. Dock brukar sommarvärmen hålla i sig till ända in i oktober.

Reseadapter

Tyskland har stickkontakter av Typ-C. Du behöver ingen adapter för dina svenska prylar.

Germany Travel Mart – turistmässan

I Stuttgart hålls många mässor och i januari kan du besöka den stora turistmässan i stadens mässhallar. Tyskland har blivit ett nytt populärt resmål för turister både inom och utanför Europa.

Här kan du lära dig mer om tysk kultur och historia och kanske få en helt annan bild av landet än du redan har. 3 dagar av fullspäckade program med utställande researrangörer, journalister och besökare, väntar dig i Stuttgarts kongresshallar.

Valuta

Tyskland har euro som valuta.

Larmnummer

Om du behöver slå larm, är det bara att ringa något av numren som listas här nedan.

  • Polis 110
  • Brandkår 112
  • Ambulans 112

Landskod

För att kunna ringa till ett tyskt telefonnummer måste du först slå landskoden +49.

Dialekt

Språket i Tyskland är såklart Tyska. Men dialekten i Stuttgart, som ibland kan vara lite svår att förstå, kallas schwäbisch (svabiska).

Typiskt uppförande i Tyskland

Artighet, titlar och punktlighet är mycket viktigt i Tyskland. Se därför till att hålla tiderna och säg ”ni” till personer du inte känner.