Mat och Dryck

Mat och Dryck

I Stuttgart är det vanligt att både dricka öl och vin men eftersom distriktet är känt för sina viner, så gör du rätt i att njuta av dem. Du kan även följa med på vinprovningar runt om i omnejderna om du vill. Sekt, rieslingviner och spätburgunder utgör de vanligaste varianterna. Vinfester är vanligt förekommande på gårdarna så om du är här under tidig höst, kan du göra en liten utflykt. Stuttgarter Wiendorf i augusti är en stor fest där du kan frossa i viner.

Prova på isvin

Isvin (eiswein) är ett vin som är gjort på druvor som skördats under frostnätter. Vinet är mycket exklusivt och dyrt och dricks som dessertvin.

Lokal mat

Maten som äts här är typisk tysk med mycket kött och såser. Typiska maträtter är annars spätzle, zwiebelkuchen och maultaschen.

Spätzle är en slags pasta av ägg som äts till kött eller fisk istället för potatis.  Zwiebelkuchen som är vanlig i september är en smakrik lökpaj med bacon och färskost och maultaschen är ravioli fylld med kött.

Schwarzwaldtårtan

Den berömda men mättande Schwarzwaldtårtan kommer från Schwarzwald och är lika god som den är tung. Tårtan finns också som bakelse och heter då Schwarzwälder Kirsch. Den har en botten av choklad som är smaksatt med körsbärsbrännvin. Fyllningen består av vispgrädde och körsbärssylt. Om du ska vara riktigt traditionell, ska du äta tårtan på ett café i Schwarzwald. Godbiten har t.o.m. fått en egen festival som firas varje år. Den går av stapeln i april och håller till i Todtnauberg.

Några restauranger att besöka

Se till att gå ut och äta så mycket som möjligt när du är i Tyskland. Priserna är generellt ganska låga och portionerna stora.

Här kommer några ställen du garanterat kommer erinra dig efter ditt besök i Stuttgart.

  • För en finare middag kan du boka bord på Restaurant Trollinger på Mövenpick Hotel vid flygplatsen. Här kan du äta tysk mat som är vackert upplagd i modern inredning.

Mövenpick är annars ett glassmärke som är populärt att äta i Tyskland och Schweiz.

  • Om du söker efter en romantisk upplevelse ska du bege dig till Restaurant Finch i Waldhotel på Guts-Muths-Weg 18. Borden ligger i små bås och du kan blicka ut över skogen som omger hotellet. Passar utmärkt för förälskade par.
  • Weinstube Klösterle är en rustik restaurang på Marktstrasse som ligger i ett korsvirkeshus mitt i Stuttgart. Priserna passar alla plånböcker, maten är god och portionerna rejäla. Inredningen är inte sämre med träbjälkar i taket och stenbelagda golv. Du äter mat från trakten i svabisk miljö med passande viner och käcka servitörer. Restaurangen är egentligen en gammal vinstuga och utanför ligger butikerna på rad och väntar på dig.

Böter om du inte äter upp din sushi

Nej, detta gäller inte överallt utan bara på en specifik restaurang. Man har gjort det som en rolig grej för att minska svinnet. På Yuoki som är en riktigt fin japansk restaurang, gäller det att äta upp. Annars kommer matpolisen och kräver dig på extra pengar. Men pengarna går dock till välgörande ändamål och inte direkt i kockens ficka.