Resa till Stuttgart

Resa till Stuttgart

Flyga till Stuttgart

Med SAS kan du flyga direkt från Stockholm, Arlanda till Stuttgarts internationella flygplats. Både Lufthansa och SAS går också till Frankfurt och därifrån kan du ta tåg eller hyra bil för att ta dig vidare till Stuttgart. Tåg mellan städerna tar ca 1 timme.

Air Berlin har flyg från både Göteborg och Arlanda, men du måste byta i någon annan tysk stad först.

Ryanair går tyvärr inte till Stuttgart men du kan ta lågprisflyget till Memmingen som ligger relativt nära. Sedan kan du återigen ta det miljövänliga och snabba tåget direkt till Stuttgart.

Norwegian som är ett annat lågprisbolag, har direktflyg från Arlanda till München och Berlin. Om du sedan vill fortsätta med bil eller tåg inom Tyskland, har du möjlighet men får då vara beredd på en längre färd. Allt beror på din budget och din reslust samt vad du har planerat att göra.

För dig som vill ta tåget till Stuttgart

Gillar du att vistas på tåg som på den gamla goda tiden, är det inga större problem. Dock måste du veta att det inte går att boka biljett på SJ:s kontor längre. Istället får du köpa ett Interrailkort som tillåter dig att resa hur mycket som helst i Europa. Du kan också köpa ett Eurailkort som ger dig tillgång till 28 länders järnvägsnät till skillnad från Interrail som omfattar 30 länder.

Eurailkortet kan köpas i tre olika varianter.

  • Eurail Global Pass
  • Eurail Select Pass som enbart sträcker sig till 3-4 angränsande länder
  • Eurail Scandinavia Pass där du bara kan resa inom Skandinavien

I annat fall får du boka en resa till Köpenhamn och där köpa en ny biljett som tar dig vidare. Detta alternativ är lite billigare än ett Interrailkort eller Eurailkort, men definitivt inte lika smidigt och säkert. Med de första alternativen är det bara att välja tåg och hoppa på. Dock måste du reservera sittplats i vissa av tågen eller lägga till en avgift om du exempelvis vill åka första klass osv.

Bila till Stuttgart

För dig som tycker om att köra, går det bra att ta bilen ned till Stuttgart med omnejd. Däremot måste du veta att Stuttgart infört strikta miljözoner och ett förbud mot dieselbilar. Läs mer om detta i artikeln ”Bra att veta” i underrubriken Miljözoner.

Att ha bil är annars ett bekvämt sätt att resa och eftersom Stuttgart ligger så nära andra attraktiva områden och orter, ger det dig en större frihetskänsla.

När du väl är i Stuttgart, kommer det förmodligen att kännas lockande att upptäcka andra utflyktsmål eller åka på vinprovning osv. Då är bilen ett säkert kort.

För att ta dig ner till distriktet Baden-Württemberg där Stuttgart ligger, åker du antingen färja mellan Rödby-Puttgarden eller från Trelleborg-Travemünde. Det går även en färja mellan Trelleborg-Sassnitz men då får du en längre färdväg till Stuttgart.

Detta beror naturligtvis på om du vill se andra städer på vägen ner. Åker du till Sassnitz, har du närmare till Berlin och tar du några av de andra färjorna via Danmark, kan du besöka Hannover, Hamburg eller Frankfurt på vägen.