Att göra i Stuttgart

Att göra i Stuttgart

Stuttgart räknas kanske inte som den mest pittoreska staden i Tyskland. Det beror både på all industri som finns här samtidigt som mycket av de gamla byggnaderna blev sönderbombade under kriget. Men staden har ändå mycket att erbjuda; det beror helt och hållet på vilka intressen du har och vad du har lust att se.

Här kommer några tips på sevärdheter för dig som är nyfiken på Stuttgart.

Cannstatter Volkfest

I oktober håller en stor folkfest till på Stuttgarts gator som kallas Cannstatter Volkfest. Den är en av världens största folkfester och ligger i klass med Oktoberfest i München. Öl, vin, fruktstänger och parader hör till vardagen under festen och varje år drar den till sig ca 4 miljoner människor.

Wilhelma Zoo

Det kombinerade zoot och den botaniska trädgården, utgör ett av stadens trevligaste sevärdheter. En perfekt plats både för vuxna och barnfamiljer. Trädgården ligger belägen i stadsdelen Bad Cannstadt eftersom det har funnits mineralkällor och badhus där förr i tiden.

Djurparken som är en del av den botaniska trädgården har 9000 djurarter och över 6000 växter.

Öppettiderna varierar från hus till hus men de brukar öppna runt  8.30-tiden och stänga mellan 17.00-18.00. Kassorna stänger vanligtvis lite tidigare, närmare bestämt runt 16.00. Om du går in senare kan du således behöva lösa biljett i automaterna som finns på plats.

Mercedes-Benz Museum och Porsche Museum

Dessa två museum är två av de mest berömda fordonmuseerna i världen, vilket vore synd att missa.

Mercedes-Benz ligger givetvis på Mercedes Strasse och Porsche museum på Porsche Platz. Institutionerna behandlar både sitt bilmärke samt en rad tekniska uppfinningar som har att göra med bilarna. Varje museum brukar ta flera timmar att gå igenom och de som varit här har generellt tyckt att det varit en lärorik upplevelse. Här kan du hitta alla de gamla modellerna varvade med intressant information, till de nyare bilarna som du själv kanske är bekant med. Båda museerna är öppna från kl. 9-18 men är stängda på måndagar.

Fernseeturm

Precis som flera andra tyska städer, har man även i Stuttgart ett högt tv-torn som symboliserar staden. Detta eftersom Südwestrundfunk har sitt huvudkontor här. SWR är de sydvästra tyska tv-och radiostationerna. Tornet är 218 m och på plan 3-4 ligger ett café som ger utsikt över både Stuttgart och Schwarzwald. Du kan även gå ut på de två utsiktsbalkongerna som är avsedda för turister.

Ludwigsburg Palace

Tyskland har många vackra slott att stoltsera med och i Stuttgart hittar du Ludwigsburg Palace som är en gigantisk barockbyggnad blandad med neoklassicism och rokoko. Palatset har kommit att jämföras med Versailles utanför Paris.

Ludwigsburg är ett utmärkt utflyktsmål eftersom det även finns flera museer. Keramikmuseet är ett av dem och Modemuseet som visar kläder från 1700-talet och framåt, är ett annat.

För barnen finns Kinderreich-museet där barn uppmuntras till att röra föremålen och prova kläder från forna tider. Ett sällskapsrum är anordnat där barnen kan sätta sig ned i sina kostymer och spela kung för en dag som på 1700-talet.  Ett ovanligt initiativ som är mycket uppskattat av yngre besökare.

Folk har även möjlighet att hålla bröllop eller fester här och ofta kan du se en utomhuskonsert i parken. Många filmer har spelats in här som t.ex. Baron von Münchhausen eller Barry Lyndon.

Slottet erbjuder guidade turer på tyska och engelska och efteråt kan du promenera omkring i de stora trädgårdarna som omger palatset. Du kommer även att upptäcka små borgar och kloster som har bevarats.

Om du befinner dig i Stuttgart på hösten i september/oktober, kan du passa på att besöka pumpafestivalen vid slottet. Se på pumpautställningar, smaka godsaker gjorda på pumpa eller köp med dig en rolig pumpa att dekorera ditt hem med.

Öppettider för Ludwigsburg Palace är 10-17 varje dag förutom museerna som är stängda på måndagar och du tar dig hit med tåget som tar ca 12 minuter. Gå på vid Schwabstrasse och ta tåglinje S4 eller S5 till Ludwigsburg som ligger 1 och en halv mil från Stuttgarts centrum. När du anlänt kan du ta bussen direkt till slottet eller gå till fots. Det brukar ta 20 minuter.